16 Haziran 2011 Perşembe

OLMAZ Kİ! BÖYLE GÜZEL SOHBET YAPILMAZ Kİ!

Kim bilir nerede, ne zaman, Haluk Özberki’yi dinlediğim günlerden birinde rastlamıştım ismine…

Hani, demişti Haluk Bey, Orhan Veli’nin bir şiiri vardır; Uzanıp yatıvermiş, sereserpe diye başlayan...

Tamam dedim kendi kendime, yine bomba bir hikâye geliyor.

Orhan Veli’nin o şiiri yazdığı kadın, benim Alman Mektebi’nden sınıf arkadaşımdı, dedi. Anlatmaya da devam etti…

Yıllar sonra Haluk Bey’in ilkokul arkadaşı Bella Eskenazi’nin evine gideceğim ve saatlerce sohbet edeceğim aklıma gelmezdi. Ne yalan söyleyeyim yaşayıp yaşamadığını bile bilmiyordum Bella Hanım’ın… Benim için o, şiirle gerçek arasında bir yerdeydi.

Bugün öğle saatlerinde yönetmen Yıldırım Yanılmaz ve tiyatro sanatçısı Altan Akışık’la Bebek’te buluştum. Aslında bu iki değerli insanın Bella Eskenazi hakkında çektikleri belgeselin çekimlerine sonradan dahil oldum dersem daha doğru olacak. Bella Hanım’ın belgeselini çektiklerini, belgesel sırasında B+ dergisi için de güzel bir söyleşi yapılabileceğini önermişlerdi Hasan Özgen’e… Ne kadar teşekkür etsek azdır onlara.

Doğal olarak bulduğum ilk boşlukta hemen sordum Bella Hanım’a, hatırlıyor musun Haluk Bey’i diye. Haluk Bayraktar mı? Evet hatırlıyorum sonradan soyadı değişti, dedi. Dördüncü sınıfta Alman Mektebi’ne gelmişti diye de ekledi. Çok iyi Almanca bildiğini hatırladı. Aksilik işte Haluk Bey dün 15 gün sürecek bir tatile çıktı. Yoksa hemen buluşturacaktım ilkokul arkadaşlarını telefonda…

Sonrasında başka bir ortak kimlikten açıldı sohbet: Halet Çambel. Her çarşamba Halet hocayla çay-simit eşliğinde belgesel seyrettiğimizi söyledim. Gözleri parladı Bella Hanım’ın… Bir akşam Halet’le gelin, klasik müzik dinleteyim, dedi.

Haluk Bey döndükten sonra, Halet Hoca’nın da uygun olduğu bir gün Bella Hanım’a klasik müzik dinlemeye gideceğiz.

Akşam yediye gelirken zar zor ayrıldık evden. O konuşmaktan bizler dinlemekten yorulmadık.

Söyleşi mi dediniz?

B+’nın yayıma hazırlanan 14. sayısında Nazan’ın kaleminden okuyabilirsiniz. Bu güzel buluşmanın fotoğraflarını da ben çektim.


4 yorum:

Ağustos Büyücüsü dedi ki...

Çok güzel olmuş. B+'da da seni sevip gururlanarak okuyoruz. Bu blog gittikçe şahane bir internet dergisi tadına koşuyor. Ellerine sağlık.

pin

Tyler Durden dedi ki...

Az önce kuzenimin bir sayfasını kopartıp altlık olarak kullandığı b+ dergisini gördüm. Sayfalara göz atarken şiirlerine aşık olduğum Orhan Veli ve onun o gizemli aşkları hakkında bu şahane sohbeti gördüm.

Hemen belgeseli araştırmak için google'da bakınıyım dedim ve blogunuzu gördüm. Büyük bir fırsat gerçekten Bella ile tanışmanız. Anlatamıyorum, Sere serpe ve en önemlisi Ben Orhan Veli'deki edebiyat tarihçisine bırakılan isim. Belgeseli dört gözle bekliyor olacağım.

Unknown dedi ki...

Maalesef Haluk Bey i kaybettik
cenazesi yarin ogle Ferikoy Haci Ayse Sarigul camisinden kalkacak.
Ustun

Unknown dedi ki...

Maalesef Haluk Bey i kaybettik

Cenazesi yarin oglen Ferikoy Haci Ayse Sarigul camisinden kalkacak.

Dostlarina bas sagligi dilerim
Ustun