26 Aralık 2012 Çarşamba

YENİDEN SİNEMA


Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu adına yakışır bir sinema merkezine dönüşüyor. Dönüşümün hikâyesini ve bu salonda başlayan yeni etkinliği, bu fakir kütüğün takipçileri için yazdım. 

2009 yılının sonbaharıydı. Beşiktaş Belediyesi’nin dördüncü katında ilgili kişiler Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nun yeniden sinema işleviyle Beşiktaş kentlilerine ve sinemaseverlere hizmet vermesi için neler yapabileceklerini tartışıyordu. Uzun süren tartışmaların ilk meyvesi “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” oldu. Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Birliği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte her hafta çarşamba günü Onat Kutlar Sinema Salonu’nda bir belgesel sinema örneği gösterilecek. Ardından söyleşi düzenlenecekti.

Atılan tohumlar kısa sürede tuttu. Salon her çarşamba dolmaya başladı. Ama bu bir başlangıçtı. Bu sinema salonunun adına yakışır bir biçimde sinemanın tüm türlerine ev sahipliği yapması isteniyordu. İlk olarak 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi ile iletişime geçildi. Uzun yıllardır düzenledikleri kısa film etkinliği “Hisar Kısa Film Seçkisi” bu alandaki en önemli etkinliklerden biriydi. İki kurum tecrübelerinden doğacak yeni bir projeyi Onat Kutlar Sinema Salonu gerçekleştirmek istese de belediyenin yoğun etkinlik programı nedeniyle kısa film etkinliğine başlanamadı.

Bütün bunlar olurken “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” 3. sezonuna girdi. Onat Kutlar Salonu belgeselseverlerin ikinci adresi oldu. 3 sezonda 80’e yakın belgesel gösterildi. Belgesel yönetmenleri ve gazeteciler izleyicilerle buluşup belgesel sinema hakkında tartışma fırsatını yakaladı.

Yeni bir soluk!

2009 yılındaki ilk toplantının ardından salona yeni bir soluk getirmenin zamanı gelmişti. 2012 yazında yine dördüncü katta toplanıldı. Belediyenin misafirleri “Yeni Sinema Hareketi”nin üyeleriydi. Ulusal ve uluslararası arenada birçok ödül kazanan filmler Türkiye’de salon bulma sıkıntısı yaşıyordu. Bu sorunu çözecek bir etkinlik planlandı. Kısa sürede etkinliğin adı kondu: “Her Cuma Yeni Sinema”. İki aylık etkinlik program oluşturuldu. Söyleşili gösterim geleneği bozulmayacaktı: Her cuma bir sinema filmi gösterilecek ardından yönetmeni ve başrol oyuncularıyla söyleşi gerçekleştirilecekti. Söyleşili gösterimleri izleyen pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde, 14:00-16:30 seanslarında filmler tekrarlanacaktı.

Düşünce aşamasından program oluşturma aşamasına kadar ince elenip sık dokunan etkinliğin tasarımları da etkili olmalıydı. Bir ustanın elinden çıkmalıydı. Yeni Sinema Hareketi’nin kurumsal kimlik çalışmalarını da gerçekleştiren, Türkiye’nin önde gelen grafik sanatçılarından Bülent Erkmen’in tasarım ofisi, “Her Cuma Yeni Sinema” etkinliğinin basılı malzemelerini gönüllü olarak tasarladı. 
Tasarım: BEK

Ve motor!

Her şey hazırdı. Beşiktaş Belediyesi ve Yeni Sinema Hareketi, 5 Kasım 2012’de düzenledikleri bir basın toplantısıyla gazetecileri bilgilendirdi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yaptığı konuşmasında bu etkinlik hakkındaki düşüncelerini şöyle aktardı:

“Bugün önemli bir başlangıcı paylaşıyoruz. Ulusal sinemamız artık Beşiktaş’ta.
Sinemamızın son dönemlerde üretilen çağdaş ürünlerini artık Beşiktaş Levent Kültür Merkezi’nde seyirci ile buluşturacağız. Bu etkinliklerle Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Salonu yeniden bir sinema merkezi haline gelecek. Değerli sinema insanı ve hemşehrimiz Onat Kutlar’ın anısına da bu özenin yakışacağına inanıyorum.”

İlk gösterim tarihi 9 Kasım 2012’ydi. “Her Cuma Yeni Sinema” Serkan Acar’ın yönetmenliğini üstlendiği “Aşk ve Devrim” filmiyle başladı! Salon doluydu. Serkan Acar ve başrol oyuncularından Deniz Denker’in katıldığı söyleşi büyük bir ilgiyle izlendi. “Aşk ve Devrim”i İlksen Başarır’ın iki filmi, “Atlıkarınca” ve “Başka Dilde Aşk” izledi. İlksen Başarır ve oyuncu Mert Fırat senaryosunu beraber hazırladıkları iki filmin bilinmeyenlerini anlattı.

Etkinliğe gelen sinemaseverler de mutluydu. Erdem Er, “Film kadar ve hatta daha fazla gösterimin sonundaki konuşmaları önemsiyorum. Çok bilgilendirici oluyor. Sinema dünyasını anlamamıza çok yardımcı oluyor. Bu bölüm çok önemsenmeli ve filme emeği geçen daha geniş bir kadro davet edilmeli” diyordu. Yeşim Narter ise “Bu etkinlik çok verimli ve faydalı. Bir bakış ve vizyon yaratıyor” dedikten sonra etkinliğin duyurulmasındaki eksikliklerden yakınıyordu: “Film sonrası konuk konuşmacı ile seyircilerin interaktif fikir paylaşımında bulunabilecekleri, sorularını sorabilecekleri bir ortamın yaratıldığını yeterince duyurulmadığını düşünüyorum. Örneğin ben film izlemeye geldim ancak film sonrası konuk konuşmacı ile soru-cevap ortamından film bitince haberdar oldum.”

Özcan Alper'in "Gelecek Uzun Sürer"i 14 Aralık 2012'de gösterildi. 

Eleştiriler Beşiktaş Belediyesi ve Yeni Sinema Hareketi tarafından değerlendirilerek duyuruların etkin yapılması konusunda çalışmalar başlatıldı. Bölgeye asılan afiş, bez afiş gibi klasik duyuru imkânlarıyla beraber, belediyenin twitter ve facebook hesapları da etkinliğin duyurulmasında kullanıldı. Beşiktaş’ta yaşayan sinemaseverlere kısa mesajla bilgilendirme yapıldı.

Beşiktaş Belediyesi ve Yeni Sinema Hareketi, etkinliğin ikinci ayı daha dolmadan, her cuma dolu bir salona sinema filmi izlettirmenin mutluluğunu yaşıyor ve sinemaseverleri her cuma 19:00’da başlayan söyleşili gösterimlere bekliyor.

B+ 19


Hiç yorum yok: