21 Ocak 2011 Cuma

STARBUCKS’TAN DEFİHACETE ŞİFRE PLANI


Tüketim çılgınlığının geldiği son nokta bu: Tüketmezsen işeyemezsin! Amerikan kaynaklı kahve firması Starbucks, dünyada uzunca bir süredir uygulandığı söylenen “şifreli tuvalet” sistemini güzel ülkemle tanıştırdı. Artık bu kahvehaneye gidip “önce tuvalete gireceğim arkadaş sonra kahvemi yudumlarım” demek yok. İlk önce kahve, sonra şifre, akabinde defihacet!

Starsbucks İletişim ve Sosyal Sorumluluk Müdürü Aslı İnoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yoğunluğun fazla olduğu mağazalarımızda tuvaletleri mağaza müşterilerimizin öncelikli olarak kullanabilmesi için müşteri talebi doğrultusunda uygulamaya başladık. Şifre almadan tuvalet kullanılamıyor. Bunun içinde alışveriş yapmak gerekiyor. ABD’de de müşteri yoğunluğunun fazla olduğu mağazalarda uygulanıyor” demiş. (Milliyet Gazetesi, 18 Ocak 2011)

Bu açıklamadan müşterilerin tuvalet kapısı önünde uzun kuyruklar oluşturduğu, uzun süre defihacet etmek için beklediği, beklemekten sıkılanların kahvehane yönetimine şikâyette bulunduğunu anlıyoruz. Yönetim de şikâyetin gereğini yerine getirmiş ve şifre yöntemiyle tuvaletlere girişi başlatmış. Ancak açıklamadaki hatayı ister istemez fark ediyorsunuz. Şirket Amerikan olunca Türkçe’ye pek dikkat etmiyor olsa gerek. İnoğlu “mağaza müşterilerimizin öncelikli olarak kullanabilmesi için müşteri talebi doğrultusunda uygulamaya başladık…” demiş. Bu cümleden kahve almış müşterinin “öncelikli” olarak tuvaleti kullanmasının sağlandığı anlaşılıyor. “Bir arkadaşa bakıp çıkacaktım” havasıyla sadece tuvaleti kullanmak isteyenlerin kahvehane müşterileri beklemesi gerekiyor. Tabii ki durum böyle değil uygulama sadece ve sadece o gün kahve tüketenlere şifre veriyor. Yani kırk yıllık Starbucks müşterisi olmanız da yetmiyor. Kapitalizm “bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırını” tanımıyor.

Esasında durum gayet açık ve net! Kahvehane giderlerini en aza indirip daha fazla kâr etmek için tuvalet kâğıdı ve su masrafını bile kısmayı düşünebiliyor. Buradan kahvehane yönetimine bir öneri de benden: Küçük boy kahve alana küçük abdest şifresi, orta boya büyük abdest, büyük boya ise “full” abdest şifresi verilsin. Göreceksiniz kısa sürede kârlılığınız daha da artacak.

Küçük bir hatırlatmayla defihacet bahsini bitirelim. New York’taki Starbucks kahvehanelerinin tuvaletleri “kamusal tuvalet” olarak kullanabiliyor. Yani tüketmeden defihacet etmek mümkün.

3 yorum:

Hasan Özgen dedi ki...

Helal lan Görkem!
Bu konudaki azabı bilirim.

nornek dedi ki...

Her daim ortaboy tek "sat" yagsiz sute latte aliyorum; wc durumum ne olur gorkem bey:) supper yazi... nilay

nornek dedi ki...

Her daim ortaboy tek "sat" yagsiz sute latte aliyorum; wc durumum ne olur gorkem bey:) supper yazi... nilay